Információk, érdekességek

Bioélelmiszerek

2007. augusztus 01.

BioélelmiszerekA szakirodalmi adatok alapján egyelõre még nyitva marad a kérdés, hogy az egészségi állapotot mennyire befolyásolja a bioélelmiszerek rendszeres fogyasztása. A legtöbb tanulmány ugyanis nem talált szignifikáns tápanyagkülönbséget a bioélelmiszerek és a hagyományosan termelt élelmiszerek között. Különbözõ zöldségek és gyümölcsök C-vitamin tartalmát vizsgálva 13 tanulmányból 7 az organikus termékeknél mutatott ki magasabb vitaminszintet, míg 6 tanulmány esetében nem volt igazolható eltérés. Az összehasonlítást nehezíti, hogy az organikus zöldségek és gyümölcsök lassúbb érési idejûek, és alacsonyabb víztartalmúak (ebbõl adódóan hosszabb ideig eltarthatók), mint a hagyományosan termesztettek. Mindezek alapján leszûrhetõ, hogy a legtöbb ember számára a tápanyagbevitel növelésének még mindig összességében a több zöldség és gyümölcs fogyasztása a megbízhatóbb módja.

Bioélelmiszerek

2007. július 31.

BioélelmiszerekHonnan ismerhetjük fel, mi az, ami valóban "bio"?

 

Napjainkban egyre több biotermék jelenik meg az élelmiszerpiacon, fogyasztásuk azonban hazánkban - bár a tendencia évrõl évre növekvõ - a nyugat-európaihoz viszonyítva még mindig csekély. Sokan a magasabb árat nem tartják elfogadhatónak, a lakosság egy része pedig szkeptikus a hitelességet illetõen. Ahhoz, hogy könnyebben eligazodhassunk a kínálatban, tekintsük át, hogy mire nézve jelent garanciát a "bio" elnevezés, és mi számít igazi bioterméknek.


Amit nem értesz meg, meg is ölhet

2007. július 29.

Eddig is tudtuk, hogy nem tesz jót az egészségnek, ha nem értjük meg az orvosi információkat, egy új tanulmány szerint viszont akár halálhoz is vezethet.


Egy hatvanöt éves és annál idõsebb betegeken végzett tanulmány azt az eredményt hozta, hogy azok, akik nem értették az alapvetõ írásos orvosi instrukciókat, nagyobb valószínûséggel haltak meg hat éven belül, mint azok, akiknek ez nem okozott problémát. A halálozási arány eltérése akkor is jelentõs maradt, amikor a kutatók figyelembe vették a betegek egészségügyi állapotának különbségét.


A brokkoli csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét

2007. július 28.

A brokkoli csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyétA brokkoli és a karfiol csökkentheti az agresszív prosztatarák valószínûségét.


A brokkolit és karfiolt gyakran fogyasztó férfiaknál kisebb valószínûséggel alakul ki agresszív prosztatarák azokhoz a férfiakhoz képest, akik kihagyják ezeket a zöldségeket étrendjükbõl - derül ki a Journal of the National Cancer Institute legújabb számából.

 

Ez a felfedezés egy olyan kutatás során derült ki, amelyben 29000 USA-beli, 55-74 év közötti férfi vett részt, akiket átlagosan négy éven át követtek nyomon. Amikor a kutatás elkezdõdött, semelyik férfinak sem volt prosztatarákja. Kitöltöttek egy kérdõívet étrendjükrõl.


Az életet adó víz

2007. július 15.

Az életet adó vízA vízre nagy szüksége van az emberi szervezetnek - fizikai és mentális egészségéhez egyaránt. Testünk nagy részét folyadék alkotja, ám életkortól függõen, eltérõ arányban. Amíg például a csecsemõk szervezetének 75%-a víz, addig az idõseknél ez csupán 60%. Mi sem mutatja jobban a víz fontosságát a szervezetünkre, mint hogy élelem nélkül akár 50 napig is kibírjuk, folyadék hiányában viszont mindössze néhány napig élhetünk csak.

 

Szervezetünk kiválasztással kb. 2,5 liter folyadékot veszít naponta, amelyet pótolni kell. Ebbõl adódik, hogy 1,5-2 liternyit kell innunk mindennap, sõt: sportoláskor vagy nagy melegben még ez a mennyiség sem elegendõ!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...147148149...164