


Információk, érdekességek
Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai
2025. április 28.
Mit tud a FODMAP étrend?
- A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
- Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
- Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
- A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
- Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.
Mi a puffadás? Miért puffadunk?
- A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
- Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
- A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
- Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.
Mi a FODMAP?
A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:
- a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
- extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
- az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
- fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)
Trendek, melyek formálták az életmódváltást
2025. április 26.
A fogyókúrás piac 10 éves története
Az elmúlt évtized fogyókúrás trendjei valóban izgalmas változásokat hoztak az egészségtudatos életmód terén. Az egyes évek kulcsszavai jól bemutatják, hogy a fókuszpontok hogyan változtak a fogyasztói igények és a tudományos eredmények hatására. A „tiszta étkezéstől” kezdve a mikrobiomot célzó diétákig minden trend valamilyen új perspektívát adott az életmódváltáshoz és fogyáshoz.
Tomán Szabina 10 éve indult útjára saját életmódprogramját. Ez idő alatt több, mint 20 000 nő fogyott le módszerével. Mindeközben a piacon évről évre váltották egymást a fogyókúrás trendek és divatdiéták. Nézzük meg, hogy az elmúlt 10 évben milyen trendek és tudományos irányvonalak formálták a fogyasztói szokásokat:
2014 – „Clean Eating” (Tiszta étkezés)
A tiszta étkezés mozgalma ekkor kezdett igazán elterjedni, az emberek egyre jobban figyeltek az adalékanyagoktól és feldolgozott élelmiszerektől mentes táplálkozásra.
2015 – „Low Carb & Paleo”
A szénhidrátcsökkentett étrendek népszerűsége csúcsra járt, különösen a paleo diéta, amely a természetes, ősi táplálkozásra összpontosított.
2016 – „Gluténmentes és laktózmentes étrend”
Nemcsak az allergiások és érzékenyek körében, hanem a fogyókúrázók és egészségtudatos emberek között is elterjedtek ezek a diéták.
2017 – „Ketogén diéta”
A keto diéta robbanásszerűen nőtt, köszönhetően a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrend előnyeinek, például a gyors fogyásnak és az energiaszint növekedésének.
2018 – „Időszakos böjt (Intermittent Fasting, IF)”
Az időszakos böjtölés egyre népszerűbb lett, hiszen nemcsak fogyókúrás módszerként, hanem egészségmegőrző stratégiaként is ismertté vált.
2019 – „Növényi alapú táplálkozás”
Teret hódított magának a vegán és flexitáriánus étrend, különösen a fenntarthatóság és az egészség jegyében.
2020 – „Immunerősítő táplálkozás”
A világjárvány hatására mindenki az immunrendszer erősítésére fókuszált, így a fogyókúrás termékeknél is előtérbe kerültek a vitaminokkal, antioxidánsokkal dúsított megoldások.
Mikor kezeljük gyógyszeresen az elhízást?
2025. április 16.
Sajnos Magyarországon nagyon szomorú statisztika látott napvilágot. A magyar felnőtt lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.
Az adatokban még elkeserítőbb, hogy egyre inkább a fiatalabb korosztály felé csúszunk el.
Maga az elhízás betegség, melyet kezelni szükséges.
Miért indokolt az elhízást kezelni?
Az elhízás számos idült megbetegedéshez vezethet, a leggyakoribbakat kiemelve:
- magas vérnyomás,
- 2-es típusú cukorbetegség,
- szív-ér rendszeri megbetegedések,
- vizelettartási problémák,
- teherviselő nagyízületi problémák,
- daganatos megbetegedések,
- emésztési problémák,
- alvásproblémák.
Az elhízott betegek élete 3–10 évvel rövidül meg.
Mikor javasolt az elhízást gyógyszerrel kezelni?
Az elhízás foka különböző mértékű lehet. Legáltalánosabb fokmérője a túlsúlynak a BMI, vagyis a testtömegindex. a testsúlykilogrammot elosztjuk a magasságméter négyzetével. Nem tökéletes, de kiváló arra, hogy elinduljunk a kezelés útján. Pontosabb képet ad, ha van lehetőség testösszetétel-mérést is végezni, mely jelzi a testzsírszázalékot és a zsigeri zsír arányát is. Például a 35-ös BMI egy 165 cm magasságú nő esetén 95 kg-ot jelent, vagyis láthatjuk, nem extrém súlyokról beszélünk.
Ha testsúlyfüggő társbetegség is fennáll, akkor túlsúlyban (27 feletti bmi esetén) az életmód-terápia mellé (mely kalóriaszegény étrendből és rendszeres testmozgásból áll) gyógyszeres kezelés is javasolt.
30-nál magasabb BMI esetén – meglévő egyéb egészségügyi betegségek nélkül is – az elhízás gyógyszeres kezelést igényel.
Ki kezelje az elhízott beteget?
A beteg számára egy komoly, összehangolt csapatmunka hozza a legjobb eredményt. Orvos-dietetikus-gyógytornász-pszichológus a beteggel együtt a leghatékonyabb. A belgyógyász, a diabetológus, az endokrinológus vagy az obezitológus szakorvos az indokolt vérvizsgálatok elvégzése, az egyéni kórelőzmény és belgyógyászati státusz felvétele után a legoptimálisabb, testsúlycsökkentést segítő gyógyszeres kezelést javasolja. A dietetikus az egyénre szabott étrend kialakításával és a táplálkozási tanácsadással segíti a fogyni vágyókat. A gyógytornász a helyesen kivitelezett tornagyakorlatokat megtanítja és megtervezi a mozgásprogramot, miután felmérte az illető fizikális állapotát, ízületeinek mozgástartományát. Gyakran lelki okai is vannak a túlevésnek, a mentális egészségünk védelme is ugyanolyan fontos, ezért pszichológiai foglalkozásokkal is támogatás nyújtható.
Édes-savanyú szósz kínai kellel és sonkával
2025. április 15.
A kínai ételek egyik legismertebb stílusa az édes-savanyú ízhatás. Mielőtt a konyhába vonulunk megfőzni, előbb irány a kínai élelmiszerbolt és a piac!
Hozzávalók:
1 közepes kínai kel,
10 dkg sonka,
1 köz. hagyma,
fél-fél zöld és piros húsú paprika,
3-4 szem szárított gomba (tongu v. shitake)
1 dl tyúkhúsleves (lehet kockából is)
4 ek. ecet,
1 ek. szójaszósz,
1 kis paradicsom püré
1 ek méz,
cukor, csilli szósz, olaj, keményítő, izlés szerint.
Elkészítés:
Felaprítjuk a kínai kelt a wokban vagy serpenyőben megpirítjuk. A kis kockára vágott sonkát tesszük bele leőször, majd a nagyobb kockára vágott hagymát és paprikát a sonkához adjuk, és együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított és beáztatott gombát.
A tyúkhúslevesbe belekeverjük a paradicsom pürét, a szójaszószt, a mézet és a sót, az ecetet, majd a kellel együtt az edénybe öntjük, és még pár percig pároljuk. Sűrítjük a keményítővel, majd cukorral és csillivel izesítjük.
Nizzai padlizsán
2025. április 14.
Könnyen elkészíthető vegetáriánus étel. Nem csak egészséges, de egyben finom is. Nizza kedvence. Mindössze néhány egyszerű összetevőre lesz szükséged a padlizsánon kívül. Próbáld ki! Imádni fogod!
Hozzávalók:
padlizsán 1 kg
olívaolaj 8 cl
vaj 5 dkg
liszt 5 dkg
tej 5 dl
reszelt sajt 20 dkg
gomba 20 dkg
oregánó
őrölt fehér bors
só
Elkészítése:
A héjas padlizsánt fa vagy műanyag késsel kb. 1 cm vastag karikákra szeleteljük és besózva 1 órát állni hagyjuk. Ezután a szeleteket vízzel leöblítjük, leszárítjuk és felforrósított olívaolajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A padlizsánkarikákat egy tűzálló tál aljába fektetjük. Elkészítjük a besamelmártást, sóval, őrölt fehér borssal, oregánóval ízesítjük, bőségesen keverünk bele reszelt Pannónia sajtot és vajon párolt champignon gombát. A besamelt a padlizsánágyra terítjük, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal és forró sütőben pirosra sütjük.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...295