


Információk, érdekességek
Panír helyett polip, krumpli helyett avokádó
2013. június 06.
Sokkal több hal és zöldség, még a polip is belefér. A Michelin-csillagos séf, Christian Petz mára megmutatta, hogyan lehet a hagyományok megőrzése mellett újabb lendületet adni a bécsi gasztronómiának.
Míg a klasszikus bécsi konyha a környező országok tradicionális ételeit gyűjtötte össze és öntötte új formába, addig modern változata a mediterráneum egészséges alapanyagait integrálja a jól ismert hozzávalókkal. A június végén Budapestre érkező sztárséf egy bécsi állóhajó gyomrában, farmerben és pólóban most azon dolgozik, hogy a csúcsgasztronómia közelebb kerüljön hozzánk, mint valaha.
Fetás lepény - sörözéshez vagy baráti beszélgetéshez is!
2013. június 04.
Gyorsan és egyszerűen elkészíthető lepény, hiszen csak egy alap pizzatésztát kell gyúrnod, a tetejére rápakolni a dolgokat és már sül is!
Hozzávalók: készítek egy alap pizzatésztát, 4. ek tejföl, 20 dkg feta sajt, 2 ág kakukkfű, durvára tört színes bors
Aszalt paradicsomos-rozmaringos focaccia
2013. június 03.
Gyors és isteni, a paradicsomtól friss, nyarat idéző az íze! Szívből ajánlom!
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 2 tk. só, 5-6 nagyobb darab aszalt paradicsom, olivaolaj, 1-2 ág friss rozmaring (vagy 1-2 evőkanálnyi szárított)
Az étrenddel módosított bélflóra befolyásolja az agyműködést
2013. június 02.
Először sikerült kimutatniuk kutatóknak, hogy a táplálékkal a gyomorba bevitt baktériumok hatással lehetnek az emberi agy működésére.
A probiotikum és az agyműködés
Egészséges nők agyműködése megváltozott mind nyugalmi, mind érzelmi-felismerési helyzetben, ha rendszeresen fogyasztottak probiotikumokat tartalmazó joghurtot - mutatta ki a Kaliforniai Egyetem (UCLA) Los Angeles-i karának vizsgálata.
A probiotikumok támogatják a bélrendszerben a hasznos baktériumok elszaporodását, a betegséget okozó káros baktériumokat pedig visszaszorítják.
"Arra figyeltünk fel, hogy a joghurt egyes összetevői befolyásolják az agynak a környezeti ingerekre adott válaszát" - idézte Kirsten Tillischt, a tanulmány vezető szerzőjét a ScienceDaily tudományos hírportál.
Kockázatos élelmiszerek: sötétben tapogatózunk
2013. május 28.
A magyarok mindössze 33%-a tudja eldönteni, hogy zsír-, cukor- vagy sótartalom alapján melyik termék egészségesebb, messze lemaradva Kanada vagy Nagy-Britannia mögött. A Consumers International és a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi felméréséből az is kiderül, hogy sokat javít a fogyasztók helyzetén, ha színkódos jelölés van a termékcímkén. Így már a tesztelők több mint 90%-a ki tudta választani az alacsonyabb zsír-, cukor- vagy sótartalmú terméket.
Napjainkban közel kétszer annyi csomagolt élelmiszert vásárolunk, mint tíz évvel korábban. Ez csak 2012-ben 2.200 milliárd dollár értékű bevételt generált a világ élelmiszeripari cégeinek, és bár közvetve, de szintén nem kevés kiadást az egészségügynek szerte a világon.
A Consumers International kilenc országra kiterjedő nemzetközi felmérése, amelyben Magyarország is részt vett, rámutatott arra, hogy egyértelmű jelölés hiányában a fogyasztóknak csak kevesebb, mint fele tudja megítélni, hogy az adott termék mennyi zsírt, cukrot vagy sót tartalmaz.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...218219220...300