Információk, érdekességek

A rágózás segít a diétában és rossz szokásokról való leszokásban

2014. május 08.

A rágózás segít a diétábanSzinte mindenki küzd valamilyen rossz szokással, amelyektől szeretne megszabadulni, ez azonban sohasem könnyű. Amikor úgy döntünk, hogy megszabadulunk függőségeinktől, túlsúlyunktól, vagy egyéb egészségtelen szokásainktól, hasznos eszköz lehet azoknak egy másik, ártalmatlan vagy éppen egészséges szokásra való „kicserélése”. Az egyik leghatékonyabb rossz szokás-helyettesítő tevékenység a cukormentes rágógumi használata, amely számos előnyének köszönhetően a diétában is sokat segít. 

A legtöbb ember küzd valamilyen függőséggel, pótcselekvésekkel vagy rossz szokással, amelyektől szívesen megszabadulna, hiszen ezek általában csökkentik az életminőséget, rontják a közérzetet és az egészségi állapotot, nem utolsósorban pedig felesleges pénzkiadással járnak. Ráadásul minden függőség vagy rossz szokás saját szabadságunk korlátozásával jár: általuk sokszor megfosztjuk magunkat attól, amit igazán tenni szeretnénk. Ha például a túlsúlyunk miatt nem tudunk felmászni a hegytetőn lévő kilátóba, nem élvezhetjük a gyönyörű látványt, lemondunk egy élményről, amit egyébként módunkban állna átélni.


Megöl a kövérségem – vagyis, az irreális testképtudatról

2014. május 06.

Megöl a kövérségemItt a tavasz, ami sok ember számára örömöt okoz, azonban vannak olyanok, akik ilyenkor alszanak „téli álmot”. Ez az „álom”, azonban szorongással, izolációval és fokozódó kisebbrendűségi érzéssel jár, aminek oka a testképzavar, kóros elégedetlenség. Mindez egy ördögi kör, amiből nehéz kiszállni. 

A cikk címéből talán arra gondolhat az olvasó, miszerint arról fogok írni, hogy az  elhízás súlyos következményekkel járhat, akár szív és érrendszeri megbetegedéssel, vagy más szervi problémákkal. Sőt, az is kihallatszik a címből, hogy mindez halálhoz vezethet. Ezt a kérdést nem leértékelve, jelen írásomban a táplálkozási zavar pszichés hátterét emelném ki, amely képes valóban olyan mértékű szorongást generálni a betegben, hogy azt éli meg: bele fog halni, ha pár dekát felszed. Nem túlzás, pár deka... Jól illusztrálja mindez a testképzavar fogalmát.


Sült paprika krémleves

2014. május 04.

Sült paprika krémlevesTejszínes krémleves a sült paprika csodás ízével. A paprika sütésekor valami megváltozik az ízében, kiteljesedik. Aki szereti az Ajvart vagy a Zakuszka ízét, annak mindenképpen ajánlom. Kápia paprikát egész évben tudunk venni, ha szépet találunk, érdemes nagyobb mennyiséget megvenni, lesütni, és meghámozva lefagyasztani, így csak elő kell venni, és bármikor készíthetünk egy adag krémlevest.

Elkészítési idő: 70-75 perc

1-1,2 kg piros paprika (kápia)
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 kisebb sárgarépa
3-4 evőkanál sűrített paradicsom
2 dl tejszín
2-3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál cukor
só 
bors 


Mi a különbség a bacon és a szalonna között?

2014. április 30.

röfiA bacon szó magyarul szalonnát jelent, ám számos alkalommal használjuk a bacon szalonna kifejezést. A fogyasztása és különböző ételekben való felhasználása hazánkban is mindennapossá vált, ám mégsem olyan egyszerű pontosan meghatározni, hogy mi is az eltérés a hagyományos szalonna és a bacon között. Bár ízben és küllemben nem sok különbséget tapasztalhatunk, vásárlás során mégis érdemes odafigyelnünk arra, hogy melyik fajta is kerüljön a kosarunkba. 

A legfontosabb különbségek

Katona Gergő, szakértő Hús Mester, elmondása szerint a szalonna lehet bőrös, bőrnélküli, illetve jellegzetes alakúra formázott is. A sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet hívjuk hivatalosan szalonnának, mely önmagában vagy húsréteggel együtt különböző élelmiszertechnológiai folyamatok eredményeként válik étkezésre alkalmassá.


Kokainfüggőként válogatunk az élelmiszerboltban? A cukor és az ízfokozók bűvöletében

2014. április 27.

Mértékkel és egészségesen táplálkozol, mégis folyamatosan hízol és beteg vagy? Rejtett cukrok a legegészségesebb termékekben is megtalálhatók, a növényi zsiradékoktól viszont nem kell félnünk. A cukorról és az adalékanyagok káros hatásairól kérdeztük Huszár Zsuzsa táplálkozási szakértőt. Megtudtuk, hogy ha választani kell az egészség és az íz meg az eladhatóság között, hogyan dönt az élelmiszeripar szemrebbenés nélkül az utóbbi mellett, Tisztáztuk a húsfogyasztás egészségügyi kérdéseit is, aztán sokkolódtunk azon, hogy az édesség utáni sóvárgás bizony nem nagyon különbözik az alkoholos vagy drogos függőségtől… A nyugalom megzavarására alkalmas sorok.

R: Nemrégiben olvastam egy cikkedet a cukormentes étkezésről, amiben elhangzott egy számomra rémisztő információ: hogy még a palackos ásványvízben is van cukor. Ez tényleg így van? Mi mindenben fogyasztunk cukrot? Fel tudnál sorolni olyan élelmiszereket, amiket mindennap fogyasztunk, és nem gondolnánk, hogy cukros?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...202203204...300